Zupa z selera naciowego z kurczakiem: samo zdrowie na obiad [przepis]

Zupa z selera naciowego z kurczakiem: samo zdrowie na obiad [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Soczysty i chrupiący seler naciowy to świetny materiał na aromatyczne zupy

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z selera naciowego z kurczakiem  to samo zdrowie na obiad. Sok z selera naciowego to istny eliksir młodości. Wypity na czczo oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje gładkość skórze. Dlatego sam seler naciowy powinien jak najczęściej gościć w obiadowym menu. Można z niego przygotować niepowtarzalne zupy o oryginalnym smaku. Podajemy przepis na zupę z selera naciowego z kurczakiem!

Składniki

  • podwójna pierś kurczaka

  • pęczek włoszczyzny

  • 7 łodyg selera naciowego

  • cebula

  • 3 łyżki oliwy

  • szklanka mleczka kokosowego

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • szczypior

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać 1 i 1/2 l wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Gotować 20 minut.

  • Dodać pokrojoną włoszczyznę, gotować jeszcze 15 minut. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrojone cebulę i seler naciowy. Wlać mleczko kokosowe. Dusić przez 10 minut. Dodać do zupy.

  • Wyjąć kurczaka, pokroić w paski i ponownie dodać do zupy. Doprawić, podgrzać. Zupę przed podaniem udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Ocena: 3,3