Zupa z kukurydzą: przepis na smaczną i szybką zupę

Zupa z kukurydzą: przepis na smaczną i szybką zupę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa z dodatkiem kukurydzy jest zdrowa i łatwa do przygotowania

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Zupa z kukurydzą to danie do szybkiego przygotowania. Podajemy łatwy i sprawdzony przepis na pyszną zupę z dodatkiem pożywnej kukurydzy.

Składniki

  • 2 kolby kukurydzy (ewentualnie dwie duże puszki kukurydzy)
  • 50 g masła
  • świeżo stary imbir (2 cm)
  • ząbek czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • ziemniaki (dwa nieduże), opcjonalnie średnia marchewka
  • szczypta suszonej papryczki chili
  • kilka listków kolendry
  • nasiona słonecznika

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kukurydzę obieramy i myjemy (w puszcze odsączamy). Najlepiej użyć świeżej kukurydzy, bo ma najwięcej substancji odżywczych i jest smaczniejsza. Następnie nożem pozbawiamy kolby ziaren.

  • Na patelni rozgrzewamy masło, po chwili dodajemy starty imbir i ziarna kukurydzy. Dusimy przez około 10 minut.

  • Następnie wlewamy bulion, czekamy, aż się zrobi gorący, i dodajemy drobno pokrojone ziemniaki (lub marchewkę) oraz czosnek. Całość powinna gotować się przynajmniej 20 minut.

  • Kiedy ziemniaki będą miękkie, wywar przelewamy do blendera i miksujemy.

  • Krem z powrotem wlewamy do garnka i podgrzewamy. Zupę podajemy posypaną suszonym chili, garstką nasion słonecznika i kilkoma listkami kolendry.