Zupa z kapusty włoskiej - sprawdzony przepis

2021-03-29
Zupa z kapusty włoskiej - sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Zupa z włoskiej kapusty jest nie tylko pyszna, ale też bardzo  łatwa do przygotowania i szybko się gotuje.
łatwy
25 min
4

Kto zna zupę z kapusty włoskiej? Kapusta włoska to tradycyjny dodatek do rosołu, niektórzy przygotowują też z niej gołąbki, bo jest delikatniejsza.  Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu - inspiracją dla niego była stara książka kucharska.

SKŁADNIKI

  • 0,5 porcji włoszczyzny
  • 40 dag kapusty włoskiej
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 szczypta nasion kopru
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
  • sól
  • łyżka masła
  • zielenina do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na maśle do bardzo lekkiego zrumienienia.
  • Zalać podsmażone warzywa wrzątkiem (1,5 l), dodać pokrojoną w kostkę lub paseczki kapustę włoską, ziemniaki pokrojone w kostkę, sól, suche nasiona kopru.
  • Zupę gotować do miękkości warzyw, ok. 20 minut.
  • Zaprawić śmietaną (można wymieszać ją z mąką, choć nie zachęcamy do tego), zagotować. Doprawić do smaku, podawać z posiekaną zieleniną.
  • Można wzbogacić też zupę dodając do niej podsmażoną ostrą kiełbasę czy kawałki boczku, albo obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.