Zupa z kalarepki: kremowa i aromatyczna

2021-03-27
Zupa z kalarepki: kremowa i aromatyczna
Autor: Shutterstock Kremowa zupa z kalarepy najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami
łatwy
25 min
4

Zupa z kalarepki jest zdrowa, pożywna i łatwa do przyrządzenia. Poznaj przepis na przepyszną zupę krem z młodej kalarepy.

SKŁADNIKI

  • 50 dag kalarepki,
  • 1,5 litra bulionu warzywno-męskiego albo warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1-2 cebule,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka i koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • Zalać gorącym wywarem i gotować aż zmięknie.
  • Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na maśle, a potem dodać do zupy. Chwilę pogotować.
  • Wszystko ze sobą zmiksować, dodać kwaśną śmietanę.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.