Zupa z kalarepki: kremowa i aromatyczna

Zupa z kalarepki: kremowa i aromatyczna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kremowa zupa z kalarepy najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z kalarepki jest zdrowa, pożywna i łatwa do przyrządzenia. Poznaj przepis na przepyszną zupę krem z młodej kalarepy.

Składniki

  • 50 dag kalarepki,

  • 1,5 litra bulionu warzywno-męskiego albo warzywnego,

  • 2 łyżki masła,

  • 1-2 cebule,

  • 1/2 szklanki śmietany,

  • sól,

  • pieprz,

  • natka i koperek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.

  • Zalać gorącym wywarem i gotować aż zmięknie.

  • Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na maśle, a potem dodać do zupy. Chwilę pogotować.

  • Wszystko ze sobą zmiksować, dodać kwaśną śmietanę.

  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.