Zupa z czosnku i selera: zdrowy i pyszny posiłek

2021-03-29
Zupa z czosnku i selera: zdrowy i pyszny posiłek
Autor: Shutterstock Aromatyczna zupa z łatwo dostępnych składników kusi smakiem
łatwy
45 min
4

Zupa z czosnku i selera to  zdrowy i pyszny posiłek dla tych co idą do pracy i dla tych, co pracują w domu. Pieczony czosnek, aksamitny seler i bogactwo przypraw nadają banalnej zupie niebiańskiego smaku. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 całe główki czosnku, u góry przycięte, aby odsłonić ząbki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i czarny pieprz
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1 średni seler (700 g), obrana i pokrojona w kostkę o boku 1½ cm
  • 3 laski cynamonu
  • 1½ łyżeczki suszonego oregano
  • 80 g ryżu o krótkich ziarnach
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 1½ łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego
  • ½ łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
  • bułka i masło do przygotowania grzanek lub groszek ptysiowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 240°C (z funkcją termoobiegu 220°C). Główki czosnku polej olejem, przypraw solą i pieprzem, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 30 minut. Można to zrobić dzień wcześniej, gdy pieczesz mięso w piekarniku. Po ostygnięciu, obierz czosnek i zachowaj upieczone ząbki.
  • W międzyczasie podgrzej dwie łyżki oleju w dużym rondlu na średnim ogniu. Po rozgrzaniu dodaj cebulę, seler i cynamon i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 8 minut, aż wszystko zmięknie i lekko się przyrumieni. Dodaj oregano i ryż, wymieszaj, następnie wlej wywar, 1,3 litra wody, 1,5 łyżeczki soli i szczyptę mielonego pieprzu. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj przez godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż ryż zacznie się rozpadać.
  • Wlej 1 szklankę zupy do blendera, dodaj pieczony czosnek i soku z cytryny, zmiksuj na gładko. Wlej to z powrotem do garnka z zupą. Usuń laski cynamonu. Jeśli wolisz gładką zupę krem do wypicia z kubeczka, to po prostu zmiksuj całość. 
  • Rozlej zupę do 4 misek, dodaj grzanki, posyp każdą porcję posiekaną zieleniną. Ewentualnie dodaj płatki chili.