Zupa z cykorii z kiełbasą chorizo - rozgrzewająca i pożywna

Zupa z cykorii z kiełbasą chorizo - rozgrzewająca i pożywna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna zupa z cykorii z chorizo -  smakowita i rozgrzewająca

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cykoria to typowo jesienno-zimowe warzywo. Pełna witamin, zdrowa, niskokaloryczna, ale z charakterystyczną goryczką. Czy wiecie, że z cykorii można zrobić pyszną, niedrogą i bardzo łatwą do przygotowania zupę? Nie? To koniecznie wypróbujcie nasz przepis na zupę z cykorii z hiszpańską ostrą kiełbasą chorizo. Polecamy!

Składniki

  • 1/2 litra mleka

  • 1/2 litra rosołu  z drobiu

  • 30 dag cykorii

  • łyżka mąki,

  • łyżka masła

  • 100 ml  śmietany

  • sól i pieprz do smaku

  • 15 dag kiełbasy chorizo pokrojonej w grubsze plasterki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko i  rosół zagotować. Z mąki i masła przygotować zasmażkę, wymieszać z mlecznym płynem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

  • Cykorię umyć i pokroić w drobne paski. Dodać do wywaru i gotować przez 10 minut.

  • Zaprawić śmietaną. Można zupę zmiksować, ale nie jest  to konieczne.

  • Podawać gorącą, z plasterkami chorizo.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5