ZUPA Z BOBU na ostro - prosty przepis

2021-03-29
ZUPA Z BOBU na ostro - prosty przepis
Autor: Shutterstock Z młodego bobu można ugotować bardzo smaczną i pożywną zupę
łatwy
35 min
4

Oto przepis na zupę z bobu  na ostro - idealną na letni obiad! Bób, przed wiekami uważany w Europie za strawę ubogich, dziś staje się składnikiem nie tylko prostych sałatek, ale także tworzy wyrafinowane połączenia kulinarne. Warto ich spróbować.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
  • 50 dag młodego bobu
  • marchew,
  • pietruszka,
  • kawałek selera
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżki keczupu
  • łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki śmietany
  • koperek
  • sól, pieprz, majeranek i curry do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób zalać częścią wywaru i ugotować pod przykryciem.
  • Wyjąć bób, lekko ostudzić i obrać ze skórki, wrzucić ponownie do wywaru.
  • Warzywa pokroić w paseczki, podsmażyć, zalać pozostałym wywarem i ugotować.
  • Połączyć z bobem, keczupem i musztardą. Dodać śmietanę i przyprawy.
  • Przed podaniem posypać koperkiem. By zupa była bardziej sycąca można dodać ugotowany ryż lub makaron.