Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym: pomidorówka z orientalnym akcentem [WIDEO]

Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym: pomidorówka z orientalnym akcentem [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pomidorówka będzie smakowała inaczej jeśli dodasz do niej mleczka kokosowego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nasz oryginalny przepis na zupę pomidorową na mleku kokosowym sprawi, że zwykła pomidorówka nabierze orientalnego sznytu i subtelności

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 70 dag mięsistych pomidorów,

  • 1 mała cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • skórka otarta z cytryny,

  • 0,5 l wywaru warzywnego,

  • 1 cm korzenia imbiru, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach

  • szczypta sproszkowanej ostrej papryki,

  • 150 ml mleczka kokosowego,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek i zeszklić na bardzo małym ogniu, aż zmiękną.

  • Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, imbir, skórkę z cytryny, paprykę i wywar z warzyw.

  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.

  • Dodać mleczko kokosowe, doprawiać solą i pieprzem i gotować 5 minut, bez przykrycia.

  • Po przestudzeniu zmiksować.

 ZOBACZ WIDEO! A w nim przepis na POMIDOROWĄ O SMAKU PIZZY: