Zupa ogórkowa: przepis na pyszną zupę ogórkową

Zupa ogórkowa: przepis na pyszną zupę ogórkową

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jeśli dodamy starte ogórki w odpowiednim czasie, nie trzeba ich gotować oddzielnie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa ogórkowa jest trzecią w kolejce po rosole i pomidorowej, jeśli chodzi o popularność w naszym kraju. Jednak nieumiejętnie ugotowana nie jest smaczna z racji zbyt twardych warzyw i ziemniaków. Warto poznać prostą recepturę, według której zupa ogórkowa wyjdzie wyśmienita!

Składniki

  • 2 l rosołu (ewentualnie bulionu z kostki rosołowej)
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • 2-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-8 ogórków kwaszonych (zależy od ich kwasowości)
  • sól, pieprz
  • 1/2 szkl. śmietany do zupy
  • natka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rosół postawić na ogniu. Ziemniaki i warzywa obrać, opłukać.

  • Ziemniaki pokroić w kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do wrzącego rosołu. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

  • Ogórki wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy ziemniaki będą miękkie, dołożyć do zupy szklankę ogórków, chwilę gotować na małym ogniu i spróbować.

  • Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dołożyć ogórki, po chwili ponownie spróbować.

  • Gdy wywar będzie odpowiednio kwaśny, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (uwaga, rosół i ogórki kwaszone są z słone, więc na ogół zupa nie wymaga dosalania).

  • Dodać śmietanę, wymieszać. Zupę podawać posypaną natką.

tip dnia

Przyrządzając zupę ogórkową, niektórzy oddzielnie gotują ziemniaki z warzywami i ogórki. To strata czasu. Można je ugotować razem, a cała tajemnica tkwi w tym, kiedy należy dodać do zupy ogórki!

Przepisy z tej kategorii