Zupa krem ze szparagów – sprawdzony przepis
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co pysznego można przyrządzić ze szparagów? Oto nasza propozycja: zupa krem ze szparagów, zrobiona blenderem. Przepis jest banalnie prosty, a otrzymana zupa ze szparagów gęsta, aksamitna, po prostu pyszna! Podajemy sposób przygotowania.
Krem ze szparagów to najpopularniejsza zupa przygotowywana za tych wiosennych warzyw. Krem szparagowy jest prosty do przygotowania a jego smak doskonały. Co więcej do przygotowania zupy szparagowej można wykorzystać końcówki szparagów, które nie nadają się do przygotowania innych dań. Zupa krem ze szparagów nadaje się na odświętne okazje, ale też na co dzień - szczególnie w sezonie na szparagi warto ją jeść jak najczęściej.
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na dania ze szparagami
SKŁADNIKI
- 1 kg zielonych szparagów
- 4 średnie ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 50 ml oliwy
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 50 ml śmietany 22%
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi oczyścić, umyć, połamać na małe kawałki.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekane cebule i czosnek. Zalać wywarem warzywnym, dodać ziemniaki.
- Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Dodać szparagi i gotować, aż będą miękkie.
- Zmiksować, przyprawić solą, pieprzem i śmietaną.