Zupa krem ze szparagów – sprawdzony przepis

2023-04-21
Beata Lekszycka
Zupa ze szparagów, papryki i migdałów: przepis
Autor: Shutterstock Zupa krem z zielonych szparagów jest pożywna i zdrowa 
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co pysznego można przyrządzić ze szparagów? Oto nasza propozycja: zupa krem ze szparagów, zrobiona blenderem. Przepis jest banalnie prosty, a otrzymana zupa ze szparagów gęsta, aksamitna, po prostu pyszna! Podajemy sposób przygotowania. 

Krem ze szparagów to najpopularniejsza zupa przygotowywana za tych wiosennych warzyw. Krem szparagowy jest prosty do przygotowania a jego smak doskonały. Co więcej do przygotowania zupy szparagowej można wykorzystać końcówki szparagów, które nie nadają się do przygotowania innych dań. Zupa krem ze szparagów nadaje się na odświętne okazje, ale też na co dzień - szczególnie w sezonie na szparagi warto ją jeść jak najczęściej.

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na dania ze szparagami

SKŁADNIKI

  • 1 kg zielonych szparagów
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 50 ml oliwy
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 50 ml śmietany 22%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi oczyścić, umyć, połamać na małe kawałki.
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  • Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekane cebule i czosnek. Zalać wywarem warzywnym, dodać ziemniaki.
  • Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Dodać szparagi i gotować, aż będą miękkie.
  • Zmiksować, przyprawić solą, pieprzem i śmietaną.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Beata Lekszycka