Zupa krem z żółtej papryki

Zupa krem z żółtej papryki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa krem z żółtej papryki

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Piękna zupa z żółtej papryki to bogactwo smaków i witamin. Podana z ryżem lub grzankami, posypana tartym parmezanem będzie doskonałym preludium do świątecznego obiadu.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki oleju
  • 4-5 żółtych papryk
  • 3 średnie ziemniaki
  • 150 ml mleka
  • 1 listek laurowy
  • tarty parmezan
  • grzanki do posypania zupy lub ugotowany ryż
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę, marchew obrać i drobno posiekać wraz z selerem.

  • Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Upiec w piekarniku (180 stopni) , aż skórka się zrumieni i zmarszczy. Po wyjęciu jeszcze gorące zamknąć szczelnie w foliowej torbie na 10 min. Następnie dobrze potrząsnąć torbą i obrać paprykę ze skórki (powinna odchodzić bez problemu).

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić warzywa. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych warzyw. Wrzucić listek laurowy. Wlać mleko i dodać tyle wody, aby warzywa były przykryte. Gotować przez 20 min. aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w paski paprykę (zostawić kilka pasków do dekoracji zupy).

  • Zupę zmiksować lub przetrzeć. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub ryżem. Przed podaniem przybrać pieczoną papryką i posypać parmezanem.