Zupa krem z selera z szałwią: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa krem z selera to danie sycące, pyszne i zdrowe. Seler jest bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia, witaminy K i C. W połączeniu z jabłkiem pomaga oczyścić organizm z toksyn. Ciekawym dodatkiem do selerowego kremu będą listki świeżej szałwii.
SKŁADNIKI
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 duże selery korzeniowe
- 1,5 jabłka
- 1/2 łyżeczki tymianku
- bulion warzywny
- 12 listków szałwii
- 3 łyżki masła klarowanego
- śmietana 18 proc.
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zeszklij na oliwie drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj seler naciowy i chwilę podduś.
- Seler korzeniowy obierz i pokrój w większe słupki, zalej w garnku bulionem.
- Gotuj chwilę, dołóż jabłka pokrojone w ósemki oraz tymianek i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj 3 łyżki śmietany i zmiksuj zupę na krem.
- Na maśle podsmaż listki szałwii, aż będą chrupkie.
- Krem udekoruj kleksem śmietany i listkami szałwii.