Zupa krem z selera z szałwią: przepis

2021-03-29
Anna Olchowik
Selerowy krem z szałwią
Autor: Shutterstock Rozgrzewająca zupa krem z selera to idealne danie na chłodniejsze dni
łatwy
30 min
4

Zupa krem z selera to danie sycące, pyszne i zdrowe. Seler jest bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia, witaminy K i C. W połączeniu z jabłkiem pomaga oczyścić organizm z toksyn. Ciekawym dodatkiem do selerowego kremu będą listki świeżej szałwii.

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 duże selery korzeniowe
  • 1,5 jabłka
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • bulion warzywny
  • 12 listków szałwii
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • śmietana 18 proc.
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zeszklij na oliwie drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj seler naciowy i chwilę podduś.
  • Seler korzeniowy obierz i pokrój w większe słupki, zalej w garnku bulionem.
  • Gotuj chwilę, dołóż jabłka pokrojone w ósemki oraz tymianek i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodaj 3 łyżki śmietany i zmiksuj zupę na krem.
  • Na maśle podsmaż listki szałwii, aż będą chrupkie.
  • Krem udekoruj kleksem śmietany i listkami szałwii.
Anna Olchowik