Zupa krem z pora z mlekiem sojowym: oryginalny przepis

2021-03-29
serwis prasowy Sante/Alpro Soya
Zupa krem z pora z mlekiem sojowym: oryginalny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Dzięki tej zupie odkryjesz, że por świetnie smakuje jako główny składnik dań obiadowych
łatwy
40 min
4

Zupy są pożywne, sycące, pełne witamin i przede wszystkim niskokaloryczne. Zupa krem z pora może być dodatkiem do obiadu albo daniem głównym (wtedy można zjeść ją, zagryzając np. zapiekanką albo świeżą bagietką). Jeśli użyjesz masła roślinnego, zupa stanie się pełnowartościowym daniem wegańskim. Podajemy oryginalny przepis!

SKŁADNIKI

  • 2 średnie pory, umyte, pokrojone w cienkie krążki
  • 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę (ok. 300 g)
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
  • 2 łyżki masła lub masła roślinnego
  • 500 ml wywaru z warzyw
  • 500 ml mleka sojowego (np. naturalnego napoju Alpro Soya)
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść posiekanej pietruszki bądź szpinaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory, ziemniaki i czosnek usmaż na patelni z masłem, aż zaczną skwierczeć.
  • Dolej do nich wywar oraz napój sojowy. Przypraw do smaku.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodaj pietruszkę lub szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Gdy warzywa będę miękkie, odlej wywar.
  • Miksuj warzywa na krem, powoli dodając gorący wywar.
  • Dopraw i podgrzej ponownie przed podaniem.
serwis prasowy Sante/Alpro Soya