Zupa krem z kalarepki: wiosenny przysmak

Zupa krem z kalarepki: wiosenny przysmak

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kalarepkę można jeść na surowo, podawać na ciepło jako jarzynkę, nadziewać rozmaitymi farszami. Smaczna i zdrowa jest też zupa z kalarepki

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Zupa z kalarepki jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Może znakomicie urozmaicić wiosenne menu. Kalarepka ma duże wartości odżywcze - jej główka (około 10 dkg) zawiera tylko 38 kcal, 2 g cennego błonnika pokarmowego, 44 mg witaminy C i 5,4 mg beta-karotenu. Jest też bogatym źródłem potasu, białka i cukrów.

Składniki

  • 3 zielone kalarepki (mogą być też fioletowe, zupa wtedy będzie miała bardziej zdecydowany smak)

  • 4 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 2 pietruszki

  • kawałek selera

  • 1 łyżka masła

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • liść laurowy

  • natka zielonej pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Ziemniaki, kalarepę, pietruszkę, selera obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą, zalać wodą (tylko tyle, by warzywa były przykryte).

  • Dodać przyprawy i gotować ok. 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku.

  • Zupę podawać polaną odrobiną oliwy z oliwek i posypaną natką pietruszki. Można dodać chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy.

Ocena: 5