Zupa krem z kalafiora po indyjsku

2021-03-29
Zupa krem z kalafiora po indyjsku
Autor: Shutterstock Krem z kalafiora można przybrać kawałkami kalafiora i młodymi listkami
łatwy
30 min
4

Krem z kalafiora po indyjskudużą ilością aromatycznych, rozgrzewających przypraw orientalnych to zimowa wersja zupy kalafiorowej. Gęsta, odżywcza i sycąca zupa krem z kalafiora będzie smakowała całej rodzinie. 

Polecamy również: Rozgrzewające przyprawy na zimę: jakie są i jak ich używać? [GALERIA PRZEPISÓW]

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 liście curry (jeśli nie mamy można pominąć)
  • kawałek zielonej papryczki chili pozbawionej pestek i drobno pokrojonej
  • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu
  • 1.5 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/3 łyżeczki łagodnego curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1.5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka soli lub więcej do smaku
  • 1 średni ziemniak
  • 1 kalafior o wadze około 500-600 g
  • mała puszka krojonych pomidorów (w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami)
  • 4 szklanki wody
  • dodatkowo do podania: dowolny jogurt lub śmietana, indyjskie chlebki naan lub świeża bagietka, sok z cytryny lub limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dość szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać liście curry i papryczkę chili, drobno pokrojony imbir, cebulę i czosnek. Wszystko podsmażać przez około 5 minut lub do momentu aż cebula będzie zeszklona, po czym przełożyć na talerz.
  • Do tego samego garnka dodać kolejną łyżkę oliwy i dorzucić przyprawy: nasiona kminu, mielony kmin, sproszkowane curry, kurkumę, mieloną kolendrę, pieprz kajeński, przesmażyć przez minutę cały czas mieszając.
  • Następnie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki i pomidory razem z sokiem.
  • Wlać wodę, dodać podsmażoną wcześniej cebulę i posolić.
  • Gotować pod przykryciem przez około 25 minut lub aż warzywa będą miękkie.
  • Ugotowaną zupę można zblendować na gładki krem w garnku za pomocą blendera ręcznego lub w blenderze kielichowym – wtedy najpierw zupę należy wystudzić i dopiero zblendować, po czym z powrotem przelać do garnka i podgrzać przed podaniem.
  • Gotową zupę można  posolić do smaku.
  • Podawać udekorowaną kleksem z jogurtu/śmietany i skropioną odrobiną soku z cytryny lub limonki. Zupka dobrze smakuje przegryzana chlebkiem naan czy świeżą bagietką.
  • Przed zblendowaniem zupy można też odłożyć kilka różyczek kalafiora, które potem wykładamy bezpośrednio na talerz – to wersja dla tych, którzy lubią, żeby w zupie było coś „na ząb”.