Zupa krem z czerwonej soczewicy: oryginalny przepis kuchni tureckiej

Zupa krem z czerwonej soczewicy: oryginalny przepis kuchni tureckiej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kuchnia turecka: oryginalny przepis na krem z czerwonej soczewicy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa krem z czerwonej soczewicy jest przygotowywana i podawana w domach we wszystkich regionach Turcji. Soczewica jest bardzo cennym warzywem strączkowym - zawiera dużo białka, błonnika, węglowodanów złożonych, potasu, wapnia, magnezu i witaminy B. Warto ją włączyć do swojego menu.

Składniki

  • 120 g czerwonej soczewicy

  • 5 szklanek wody

  • 1 cebula

  • 1 marchew

  • 2-3 ziemniaki (opcjonalnie)

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki suszonej papryki

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • liście świeżej mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyć i osuszyć soczewicę.

  • Gotować w litrze wody, w rondlu na małym ogniu, bez przykrycia.

  • Usunąć pianę perforowaną łyżką.

  • Startą marchew, posiekaną cebulę i ewentualnie pokrojone w kostkę ziemniaki doprawić solą i papryką, wymieszać i dodać do zupy.

  • Przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

  • Następnie schłodzić i zmiksować.

  • Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jasnozłotej konsystencji.

  • Dodać do zupy przecier pomidorowy, zasmażkę i wymieszać.

  • Podgrzewać krem przez 5 minut, ciągle mieszając. Podawać na gorąco posypaną posiekanymi liśćmi mięty.

Ocena: 4