Zupa krem z białych szparagów: prosty przepis

2021-03-29
Zupa krem z białych szparagów: prosty przepis
Autor: Shutterstock Zupa krem z białych szparagów - smaczna, zdrowa, nietrudna do  przyrządzenia. Idealna na przykład na komunijne przyjęcie
łatwy
30 min
4

Zupa krem ze szparagów z groszkiem ptysiowym - ten przepis trzeba wypróbować! Sprawdź, jak zrobić lekki krem z białych szparagów, ze zdrową porcją warzyw i koperku. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • Pęczek (ok. 1/2 kg) białych szparagów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżka posiekanego koperku
  • Sól, biały pieprz
  • 4 łyżki groszku ptysiowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyj, obierz, pokrój na kawałki, główki odłóż.
  • Zalej bulionem, dodaj cukier, gotuj ok. 15 minut. Włóż główki, gotuj jeszcze 5 minut.
  • Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
  • Z zupy wyjmij ugotowane główki, dołóż cebule. Wlej śmietanę i zblenduj. Przypraw solą i pieprzem, włóż główki, posyp koperkiem.
  • Podawaj z groszkiem ptysiowym.