Zupa kalafiorowa na sposób francuski

2021-03-29
Zupa kalafiorowa na sposób francuski
Autor: thinkstockphotos.com Zupa z kalafiora nabierze aksamitnej konsystencji, gdy dodamy do niej żółtka
łatwy
20 min
4

Zupa kalafiorowa, ze względu na delikatny smak kalafiora, wielu osobom wydaje się nijaka. Nic bardziej mylącego - zupa kalafiorowa może być niesłychanie atrakcyjna - gdy jej smak podkręcimy na sposób francuski.

SKŁADNIKI

  • 1 mały kalafior
  • po 1 marchewce, porze i pietruszce
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z warzyw ugotować wywar okraszony łyżką masła.
  • Odcedzić, gdy warzywa będą już miękkie. Po odcedzeniu zagotować.
  • Kalafiora podzielić na małe różyczki, sparzyć je wrzątkiem, a następnie gotować w wywarze ok. 10 minut (bez przykrycia).
  • Połowę mleka wymieszać z mąką i wlać do zupy. Zagotować.
  • Wrzucić 2 łyżki gotowych zacierek i gotować jeszcze ok. 2-3 min.
  • Żółtka dokładnie roztrzepać z resztą mleka i połączyć z zupą.
  • Podgrzać, ale nie gotować.
  • Dodać koperek, masło i przyprawy; sól, pieprz do smaku.