Zupa cebulowa z grzankami. Przepis Magdy Gessler na francuską zupę cebulową

2024-01-04
Zupa cebulowa z grzankami według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Zupę cebulową najlepiej przygotować z białej lub żółtej cebuli cukrowej
łatwy
20 min
4

Zupa cebulowa według Magdy Gessler jest pyszna i łatwa do przygotowania. Tajemnica jej smaku kryje się w duszonej na maśle cebuli, dobrym bulionie i dodatku białego wina. W przygotowaniu francuskiej zupy cebulowej liczą się szczegóły. Zupę podaje się z grzanką zapieczoną na szczycie. Wypróbuj aromatyczną, aksamitną w smaku i pożywną zupę cebulową - przepis zaproponowany przez Magdę Gessler nie ma sobie równych. 

 

Francuska zupa cebulowa

Zupa cebulowa, jak żadna inna kojarzy się z kuchnia francuską.  A kuchnia francuska z wyrafinowaniem i najwyższą jakością. Zupa ze zwykłej cebuli może być godna królewskich stołów, pod warunkiem, że zostanie przygotowana z najlepszej jakości składników - świeżej lub odpowiednio przechowywanej cebuli, znakomitego bulionu i nienajgorszego wina. Jeśli lubicie cebulową, poeksperymentujcie z odmianami cebuli. Okazuje się, że z rożnych gatunków można uzyskać bardzo odmienne smakowo zupy, kilka propozycji poniżej. Z kolei o tym, dlaczego w ogóle warto jadac cebule przeczytacie tu: Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Zupa cebulowa - sprawdź przepisy na inne wersje tej pysznej zupy:

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z 15 sprawdzonymi propozycjami na zupy na rosole

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić na półtalarki, czosnek drobno posiekać.
  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło.
  • Gdy masło zacznie skwierczeć dodać cebulę i czosnek, dusić na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pilnować, żeby nie przypaliła się.
  • Gdy cebula jest już zeszklona, wlać wino i gotować 1-3 minuty, aż alkohol odparuje. 
  • Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia, dodać tymianek i gotować 10 minut na wolnym ogniu. 
  • Doprawić solą i pieprzem. Bułkę pokroić na kromki i przyrumienić na maśle na patelni.
  • Zupę przelać do małych miseczek lub kokilek.
  • Na wierzchu ułożyć grzankę, posypać tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200°C na około 10-14 minut.
  • Gdy ser się zrumieni, wyjąc z piekarnika. Podawać od razu.
  • Magda Gessler radzi dodać tymianek na końcu gotowania, aby zachować jego aromat.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?