Zupa buraków z czerwoną fasolą a la Anna Lewandowska

Zupa buraków z czerwoną fasolą a la Anna Lewandowska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z buraków to doskonały detox na każdą porę roku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z buraków z czerwoną fasolą to świetne danie oczyszczające ciało na wiosnę. Taką zupę poleca Anna Lewandowska, polska sportsmanka i reprezentantka Polski w karate. Pożywna zupa warzywna to część zdrowego stylu życia zalecanego nie tylko dla osób aktywnych fizycznie. 

Składniki

  • 4 średnie buraki

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 por (tylko biała część)

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna angielskie

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka oregano

  • pół łyżeczki kurkumy

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • szczypta soli morskiej

  • szczypta pieprzu czarnego

  • 150 g jogurtu

  • mieszanka prażonych pestek dyni i słonecznika

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrać warzywa. Por pokroić na plasterki. Marchew i pietruszkę pokroić na małe kawałki. Buraki pokroić w grubą kostkę.

  • Buraki ugotować razem z warzywami. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, oregano, kurkumę, pieprz.

  • Wyjąć buraki i zetrzeć na tarce, włożyć z powrotem do zupy. Dodać odcedzoną czerwoną fasolą i zagotować.

  • Całość doprawić solą oraz sokiem z cytryny.

  • Przed podaniem do każdego talerza dodać łyżkę jogurtu i posypać prażonymi pestkami.

Ocena: 5