Wysmakowany kapuśniak z czerwonej kapusty z winem

Wysmakowany kapuśniak z czerwonej kapusty z winem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czerwona kapusta to prawdziwa skarbnica antyutleniczy niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kapuśniak z czerwonej kapusty z winem to nie jest danie konwencjonalne. Czerwona kapusta w polskiej kuchni funkcjonuje zazwyczaj, jako dodatek do mięsa. Niesłusznie. Kapuśniak z tej odmiany kapusty jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Ciemne barwniki zawarte w kapuście to drogocenne antocyjany, przeciwutleniacze niezbędne dla naszego ciała. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę opłukać, pokroić w kostkę lub zszatkować, usuwając głąb i grube nerwy. Zalać częścią wywaru, ugotować do miękkości. Dodać sok z cytryny, wymieszać, odstawić.

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować do miękkości. Połączyć z kapustą i wywarem, w którym się gotowała. Dodać wino. Doprowadzić do wrzenia.

  • Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, zeszkli na 1 łyżce masła, dodać mąkę, lekko zrumienić. Tak powstałą zasmażkę połączyć z zupą. 

  • Zagotować, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3