Wysmakowany kapuśniak z czerwonej kapusty z winem

2021-03-29
Wysmakowany kapuśniak z czerwonej kapusty z winem
Autor: Shutterstock Czerwona kapusta to prawdziwa skarbnica antyutleniczy niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania
łatwy
45 min
4

Kapuśniak z czerwonej kapusty z winem to nie jest danie konwencjonalne. Czerwona kapusta w polskiej kuchni funkcjonuje zazwyczaj, jako dodatek do mięsa. Niesłusznie. Kapuśniak z tej odmiany kapusty jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Ciemne barwniki zawarte w kapuście to drogocenne antocyjany, przeciwutleniacze niezbędne dla naszego ciała. 

Wypróbuj przepisy na inne potrawy z czerwoną kapustą w roli głównej:

Steki z czerwonej kapusty - przepis na pieczoną kapustę

Czerwona kapusta duszona z jabłkiem - pyszny dodatek do mięsa

Czerwona kapusta z cytrusami - pyszna sałatka

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę opłukać, pokroić w kostkę lub zszatkować, usuwając głąb i grube nerwy. Zalać częścią wywaru, ugotować do miękkości. Dodać sok z cytryny, wymieszać, odstawić.
  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować do miękkości. Połączyć z kapustą i wywarem, w którym się gotowała. Dodać wino. Doprowadzić do wrzenia.
  • Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, zeszkli na 1 łyżce masła, dodać mąkę, lekko zrumienić. Tak powstałą zasmażkę połączyć z zupą. 
  • Zagotować, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.