Włoska zupa z cukinii - pyszna i zdrowa [PRZEPIS]

Włoska zupa z cukinii - pyszna i zdrowa [PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa z cukinii jest lekka, pożywna i bardzo zdrowa

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Wypróbuj sprawdzony przepis na włoską zupę z cukinii. Danie proste w przygotowaniu, smaczne i pożywne.

Składniki

  • 1 średnia cukinia

  • 4 nieduże ziemniaki

  • 1 duży pomidor

  • 1 średnia cebula

  • 1 por

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 dymka ze szczypiorkiem

  • 20 dag boczku

  • 10 dag parmezanu

  • 150 ml śmietany

  • oliwa

  • bazylia

  • kostki bulionowe

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od cukinii - należy ją pokroić w plasterki, następnie rozłożyć na blaszce i skropić oliwą, posolić i przez około 20-25 minut piec w piekarniku (piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni).

  • Ziemniaki pokroić w kostkę. Por pociąć w talarki. Czosnek posiekać. Dymkę ze szczypiorkiem posiekać. Bazylię pociąć w paski. Boczek pokroić w kostkę, a parmezan zetrzeć na tarce na małych oczkach. Pomidor sparzyć i  pokroić w kostkę.

  • Na patelni usmażyć boczek i odłożyć go na bok. W dalszej kolejności na patelnię wrzucić por, czosnek i szczypior i całość smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki i smażyć kolejne 10 minut.

  • Boczek, warzywa, cukinię i pomidora zalać 1,5 l wody. Do całości dodać krostę bulionową i gotować przez max. 20 minut.

  • Do zupy warto dodać bazylię i śmietanę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. I gotować przez kolejne 10 minut. Gotową zupę przed podaniem posypać parmezanem.

Ocena: 0