Wiedeńska zupa ziemniaczana - porcja rozkoszy na chłodne dni

2021-03-29
Wiedeńska zupa ziemniaczana - porcja rozkoszy na chłodne dni
Autor: Shutterstock Wiedeńska zupa ziemniaczana smakuje doskonale, a jej przygotowanie jest  bardzo proste
łatwy
25 min
4

Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami to rozkoszny mariaż smaków - aksamitnych ziemniaków, aromatycznych  grzybów, cebuli i czosnku. Łatwa do przygotowania, niedroga, rozgrzeje w chłodne dni, doda otuchy i polepszy  humor.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 50 dag ziemniaków
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 dag suszonych  grzybów - najlepiej borowików
  • 1 średnia cebula
  • pół łyżeczki kminku  - jeśli nie lubicie, możecie pominąć
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namoczyć w małej ilości  wody - najlepiej na noc. Pokroić w paski, zalać 6 szklankami osolonej wody i gotować na wolnym ogniu.
  • Po  30 minutach  gotowania dodać kminek i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.
  • Cebulę pokroić w drobna kostkę, usmażyć na maśle na lekko złoty kolor, dodać mąkę i zrumienić.
  • Zasmażkę zdjąć z ognia, rozprowadzić zupą i wlać do garnka, zagotować.
  • Dodać zmiażdżony  czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zupę  natką pietruszki.