Wegański krupnik z jarmużem i kukurydzą

2021-03-29
Wegański krupnik z jarmużem i kukurydzą
Autor: Shutterstock Rozgrzewający krupnik z jarmużem i pożywną kukurydzą
łatwy
45 min
4

Krupnik z jarmużem i kukurydzą to sycąca zupa dla każdego. Pełna smaku zupa rozgrzeje w chłodniejszy dzień. 

Polecamy kilka przepisów na niezawodne krupniki:

Tradycyjny krupnik staropolski

Krupnik a la leczo

Oszczędny krupnik na żołądkach drobiowych z fasolą z puszki

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na wiórki. Cebulę obrać i posiekać drobno. Czosnek obrać i posiekać. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę i czosnek. Smażyć 2-4 minuty. Mieszać, aby nie przypalić. Na koniec dodać przyprawy i zamieszać. 
  • Zawartość garnka zalać bulionem, dodać kaszę i gotować około 15 minut.
  • Kukurydzę odcedzić. Jarmuż umyć, odsączyć, pokroić na kawałki, usunąć twarde łodygi.
  • Dodać odcedzoną kukurydzę i pokrojony jarmuż. Zagotować. 
  • Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.