Wegański krupnik z jarmużem i kukurydzą

Wegański krupnik z jarmużem i kukurydzą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozgrzewający krupnik z jarmużem i pożywną kukurydzą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krupnik z jarmużem i kukurydzą to sycąca zupa dla każdego. Pełna smaku zupa rozgrzeje w chłodniejszy dzień. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na wiórki. Cebulę obrać i posiekać drobno. Czosnek obrać i posiekać. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę i czosnek. Smażyć 2-4 minuty. Mieszać, aby nie przypalić. Na koniec dodać przyprawy i zamieszać. 

  • Zawartość garnka zalać bulionem, dodać kaszę i gotować około 15 minut.

  • Kukurydzę odcedzić. Jarmuż umyć, odsączyć, pokroić na kawałki, usunąć twarde łodygi.

  • Dodać odcedzoną kukurydzę i pokrojony jarmuż. Zagotować. 

  • Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4