Przepis na zupę z dyni według Magdy Gessler

Przepis na zupę z dyni według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa z dyni to hit każdej jesieni - warto ją jeść, bo jest bardzo zdrowa!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Magda Gessler wie, jak dobrze ugotować zupę z dyni. Zobacz, co tym razem możesz u niej podejrzeć... i dogodzić swojemu podniebieniu! Podajemy przepiy na zupy z dyni według Magdy Gessler!

Składniki

  • dynia (1,5 kg)

  • mleko (200 ml)

  • bulion warzywny (200 ml)

  • śmietanka kremówka (200 ml)

  • czosnek (4 ząbki)

  • gałka muszkatołowa (szczypta)

  • natka do dekoracji

  • łuskane pestki dyni (4 garstki)

  • sól morska

  • pieprz biały

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrać i pokroić w kostkę dynię.

  • Zalać ją mlekiem i bulionem. Dodać szczyptę soli i gotować, aż stanie się miękka.

  • Dodać rozdrobniony czosnek, jeszcze chwilę gotować.

  • Zmiksować zupę na krem, dodać śmietankę, pieprz i gałkę.

    Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.

Ocena: 0