Pikantna zupa z zielonego groszku w puszce: wegańska i pyszna

Pikantna zupa z zielonego groszku w puszce: wegańska i pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zupa warzywna, która syci i rozgrzewa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wegańska zupa z groszku w puszce to prosty i szybki przepis. Rozgrzewająca zupa jest smaczna i sycąca. Warto sięgnąć po półprodukt, jakim jest „zapuszkowany” groszek. To bardzo przyspiesza i ułatwia gotowanie. 

Co trzeba zrobić, by przygotować tę pyszną zupę?

Przygotowanie zupy nie wymaga specjalnych umiejętności. Poza jedną. Trzeba pokroić warzywa w kostkę. Jeśli tego nie umiecie, wykorzystajcie tarkę o dużych oczkach lub krajalnicę do warzyw. I nie ma tu znaczenia, czy wasza krajalnica jest ręczna, czy elektryczna. Ważne jest zaangażowanie i dobre chęci. 

Jakie składniki będą potrzebne?

Niezbędne składniki to ziemniak, marchew, czerwona papryka, cebula i oczywiście puszka zielonego groszku. Poza tym zestaw pikantnych przypraw rodem z kuchni azjatyckiej: ostra papryczka, zielona cebulka, czosnek, imbir, ziele angielskie. Smak dopełnia łagodne mleko kokosowe i odrobina mąki pszennej. 

Składniki na zupę z zielonego groszku z puszki

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 1 puszka zielonego groszku w puszce

  • 1 duży ziemniak lub 2 średnie

  • 1 marchewka

  • 1 papryka czerwona, słodka

  • 1 cebula

  • 2 zielone cebulki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 kawałek imbiru wielkości 5 cm

  • 1 papryczka habanero lub inna ostra papryka

  • 2 gałązki tymianku

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżki oleju

  • 100 ml mleka kokosowego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Groszek odcedzić. Ziemniaka i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. 

  • Zieloną cebulkę pokroić dość drobno, odłożyć na później.

  • Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę habanero i imbir zmiażdżyć. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek oraz papryczkę habanero i imbir. Smażyć do chwili, aż cebula będzie szklista. 

  • Dodać marchewkę i smażyć jeszcze 1-3 minuty. Dodać paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. 

  • Wlać bulion, dodać tymianek i ziele angielskie, zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować około 15 minut. 

  • Dodać zielony groszek i zieloną cebulkę razem ze szczypiorem. Wlać mleko kokosowe i mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody. Zagotować.

  • Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5