Pikantna zupa z zielonego groszku w puszce: wegańska i pyszna

2021-03-29
Pikantna zupa z zielonego groszku w puszce: wegańska i pyszna
Autor: Shutterstock Pyszna zupa warzywna, która syci i rozgrzewa
łatwy
30 min
4

Wegańska zupa z groszku w puszce to prosty i szybki przepis. Rozgrzewająca zupa jest smaczna i sycąca. Warto sięgnąć po półprodukt, jakim jest „zapuszkowany” groszek. To bardzo przyspiesza i ułatwia gotowanie.

Co trzeba zrobić, by przygotować tę pyszną zupę?

Przygotowanie zupy nie wymaga specjalnych umiejętności. Poza jedną. Trzeba pokroić warzywa w kostkę. Jeśli tego nie umiecie, wykorzystajcie tarkę o dużych oczkach lub krajalnicę do warzyw. I nie ma tu znaczenia, czy wasza krajalnica jest ręczna, czy elektryczna. Ważne jest zaangażowanie i dobre chęci. 

Jakie składniki będą potrzebne?

Niezbędne składniki to ziemniak, marchew, czerwona papryka, cebula i oczywiście puszka zielonego groszku. Poza tym zestaw pikantnych przypraw rodem z kuchni azjatyckiej: ostra papryczka, zielona cebulka, czosnek, imbir, ziele angielskie. Smak dopełnia łagodne mleko kokosowe i odrobina mąki pszennej. 

Składniki na zupę z zielonego groszku z puszki

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka zielonego groszku w puszce
  • 1 duży ziemniak lub 2 średnie
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona, słodka
  • 1 cebula
  • 2 zielone cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości 5 cm
  • 1 papryczka habanero lub inna ostra papryka
  • 2 gałązki tymianku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groszek odcedzić. Ziemniaka i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. 
  • Zieloną cebulkę pokroić dość drobno, odłożyć na później.
  • Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę habanero i imbir zmiażdżyć. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek oraz papryczkę habanero i imbir. Smażyć do chwili, aż cebula będzie szklista. 
  • Dodać marchewkę i smażyć jeszcze 1-3 minuty. Dodać paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. 
  • Wlać bulion, dodać tymianek i ziele angielskie, zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować około 15 minut. 
  • Dodać zielony groszek i zieloną cebulkę razem ze szczypiorem. Wlać mleko kokosowe i mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody. Zagotować.
  • Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą.