Pikantna zupa paprykowa z ajvarem

Pikantna zupa paprykowa z ajvarem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozgrzewająca zupa paprykowa, która nasyci każdego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantna zupa paprykowa z ajvarem to danie idealne na chłodniejsze dni. Rozgrzewa i syci jak żadna inna, a do tego idealnie smakuje

Składniki

  • 1 i 1/3 l wody

  • 4 pomidory

  • 2 czerwone papryki

  • 1 średnia cukinia

  • 1 cebula

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1/2 puszki zielonego groszku

  • 5 łyżek ajvaru pikantnego ze sklepu lub według przepisu

  • 2–3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2–3 łyżki posiekanych listków bazylii lub natki pietruszki

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.

  • Cukinię opłukać, pokroić w kostkę.

  • Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i też drobno pokroić.

  • Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, usunąć zieloną część, podzielić na małe cząstki.

  • Rozgrzać w garnku oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć 1–2 minuty, cały czas mieszając.

  • Następnie wrzucić cukinię, chwilę podsmażyć, zalać gorącą wodą, wsypać sól i zagotować.

  • Dodać pomidory, a po 15 minutach zielony groszek, kukurydzę, paprykę i ajvar.

  • Gotować jeszcze około 5 minut. Przed podaniem posypać ziołami.

tip dnia

Na zaostrzenie smaku ajvar, czyli pasta (z kuchni bałkańskiej), którą się robi z papryki, bakłażanów, pomidorów. Doprawia czosnkiem, pieprzem, chili. W zastępstwie bakłażanów można użyć również kabaczka. Pastę dodaje się między innymi do zup, potraw mięsnych, makaronów.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4