Ostra zupa z awokado - jak zrobić? [sprawdzony przepis]

Ostra zupa z awokado - jak zrobić? [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Awokado ma dość delikatny smak - dobrze więc komponuje się z ostrzejszymi składnikami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smaczna, pożywna, łatwa w przygotowaniu - sprawdź nasz przepis na ostrą zupę z awokado. Polecana nie tylko dla miłośników pikantnych dań. Jak ją przygotować krok po kroku?

Składniki

  • 5 piersi z kurczaka (pojedynczych)

  • 1,5 l bulionu drobiowego

  • 2 awokado

  • 4 średnie pomidory

  • 1-2 papryczki jalapeno

  • 2 cebulki dymki

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 limonka

  • chipsy kukurydziane

  • oliwa

  • kolendra

  • oregano

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi z kurczaka pokroić w paseczki. Miąższ z 2 awokado pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę (wcześniej sparzyć i obrać ze skórki).

  • Cebulki dymki pokroić w plastry. Posiekać na drobno czosnek. Jedną lub dwie - w zależności od stopnia pikantności, jaki chcesz uzyskać - papryczki jalapeno posiekać na drobno. Z limonki wycisnąć sok.

  • Rozgrzać oliwę, dodać plasterki kurczaka, posiekany czosnek i oregano. Według uznania doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut.

  • Wlać bulion drobiowy, sok z limonki i gotować do momentu, aż kurczak będzie miękki, około 10 minut.

  • Do miski wlać zupę, posypać awokado, pomidorami, cebulą, papryczkami jalapeno i posiekaną na drobno kolendrą.

  • Zupę można jeść z pokruszonymi chipsami kukurydzianymi.

Ocena: 0