Obłędna zupa kalafiorowa na rozgrzewkę

Obłędna zupa kalafiorowa na rozgrzewkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupę można zmiksować lub po prostu rozgnieść warzywa tłuczkiem do ziemniaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędna zupa kalafiorowa przygotowana w stylu tajskiego curry to idealna porcja na rozgrzewkę. Taką kalafiorową przygotowuje się szybko i bezproblemowo. Wystarczy mieć wszystkie składniki. Jeśli nie macie mleka kokosowego, to możecie zastąpić go dobrej jakości śmietanką. 

Składniki

  • 1 średni kalafior

  • 2 pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki startego imbiru

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego

  • 600 ml wody

  • 2 kostki bulionu warzywnego

  • 1 puszka mleka kokosowego

  • 2 łyżki czerwonej pasty curry

  • 2 łyżeczki miodu lub cukru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki

  • oraz 2 łyżki oliwy do skropienia zupy przed podaniem

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Łodygi pokroić na kawałki. Kilka różyczek zachować do dekoracji.

  • Pietruszkę pokroić na małe kawałki. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Dodać kalafiora, pietruszkę, imbir, cebulę i czosnek. Smażyć przez 3-5 minut.

  • Wlać wodę, dodać kostki bulionowe oraz mleko kokosowe. Przyprawić pieprzem, curry i miodem oraz sokiem z cytryny.

  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 10 minut.

  • Zupę zmiksować.

  • Pozostawione różyczki, pociąć na plastry, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

  • Zupę podawać skropioną oliwą, ozdobioną smażonym kalafiorem i posypaną ostrym chili.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5