Najlepsza zupa z brukselki z żółtym serem

Najlepsza zupa z brukselki z żółtym serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z brukselki idealna na chłodniejsze dni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z brukselki z żółtym serem jest smaczna i pożywna. Połączenie słodkawej brukselki i wyrazistego sera jest bardzo atrakcyjne smakowo. W przepisie nie dodaliśmy ziemniaków, ani makaronu, ale możecie to zrobić. Taką pożywną zupę bardzo łatwo przygotować.

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 100 g marchwi

  • 100 g selera

  • 100 g pietruszki

  • 80 g cebuli

  • 50 g masła

  • 500 g brukselki świeżej lub mrożonej

  • 150 ml śmietany 12% tłuszczu

  • 20 g mąki

  • 50 g żółtego sera startego, najlepiej o wyrazistym pikantnym smaku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1 listek laurowy

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa korzeniowe umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki. Brukselkę obrać ze zwiędniętych lub pożółkłych listków.

  • W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone warzywa i podsmażyć. 

  • Wlać bulion, dodać listek laurowy i doprowadzić do wrzenia, dodać oczyszczoną brukselkę. Gotować, aż brukselka będzie miękka. Świeża brukselka będzie gotowa po 10-12 minutach gotowania, mrożona już po 5 minutach.

  • Śmietaną wymieszać z mąką, dodać do zupy razem z żółtym serem i zagotować. 

  • Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać natką pietruszki. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5