Lekka zupa z rzodkiewkami - super przepis

Lekka zupa z rzodkiewkami - super przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekka zupa z rzodkiewkami to sposób na zagospodarowanie nadmiaru rzodkiewki oraz na pyszną letnią dawkę witamin

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lekka zupa z rzodkiewkami to urozmaicenie menu, tym bardziej, że świeże i niedrogie rzodkiewki sa w sprzedaży cały rok, a od wiosny do jesieni możemy je stale mieć w ogródku, bo szybko rosną. W efekcie często mamy ich  dużo na raz, dlatego warto mieć pomysły na ich ciekawe wykorzystanie.

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewek

  • 3 średnie ziemniaki

  • 1,5 l bulionu

  • 1-2 łyżki masła

  • 1/2 szklanki śmietany

  • pęczek koperku

  • sok z cytryny (opcjonalnie)

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości.

  • Oczyszczone rzodkiewki pokroić na plasterki.

  • Koperek oraz liście z jednego pęczka rzodkiewek drobno posiekać.

  • Rozpuścić masło na patelni, wrzucić rzodkiewki. Podsmażyć przez 2-3 minuty. Pod koniec dodać posiekane liście rzodkiewki. Całość wrzucić do garnka z ziemniakami i przez chwilę gotować.

  • Śmietanę hartujemy 1-2 łyżkami gorącej zupy, po czym wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy.

  • Dodajemy koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2