Kremowa szczawiowa na serkach topionych

2021-05-13
Kremowa szczawiowa na serkach topionych
Autor: Shutterstock Szczawiowa na serkach topionych jest aksamitna i kremowa.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupę szczawiową możemy zrobić ze świeżego szczawiu w sezonie lub z konserwowanego w słoikach. Przygotowana na serkach topionych jest delikatna i aksamitna w smaku. Najlepiej smakuje z jajkiem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżego szczawiu lub 2 słoiki szczawiu konserwowanego
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • śmietana do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kostki serka topionego śmietankowego
  • śmietana i mąka do zagęszczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeży szczaw płuczemy, obcinamy twarde ogonki, kroimy. Szczaw konserwowy nie wymaga przygotowań.
  • Bulion mieszamy ze szczawiem i serkami, doprowadzamy do wrzenia.
  • Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy, wlewamy do garnka i przecieramy blenderem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy oliwę, dekorujemy śmietaną.
  • Możemy podać z jajkiem na twardo i świeżym koperkiem lub pietruszką
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?

Polecamy także: 

Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?

Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?

Przepisy na szczawiowe specjały:

Chłodnik szczawiowy - przepis na chłodnik ze szczawiu

Pasta z ciecierzycy i szczawiu [hummus ze szczawiem]