Krem z młodego szpinaku
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Krem z młodego szpinaku to idealny przepis na wiosnę - gdy wszystko dookoła wybucha najpiękniejszymi odcieniami zieleni i sprawia, że chce się żyć. Wykorzystaj tę świeżość roślin i włącz je do codziennego menu. Wyjdzie ci to na zdrowie!
SKŁADNIKI
- 400 g młodego szpinaku
- cebula
- ząbek czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- ziemniak
- łodyga selera naciowego
- szczypta chili
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na łyżce oliwy podduś posiekaną cebulę i czosnek.
- Gdy się zeszklą, dołóż pokrojony w drobną kostkę ziemniak i pokrojony w plastry seler. Duś razem ok. 4 minut.
- Dołóż opłukany szpinak. Gdy zmięknie, wlej bulion i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
- Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją na krem i dopraw do smaku solą, pieprzem i chili.