Krem z młodego szpinaku

2021-03-29
Anna Olchowik
Krem z młodego szpinaku
Autor: Shutterstock Zupa ze szpinaku jest doskonałym daniem dla każdego.
łatwy
20 min
4

Krem z młodego szpinaku to idealny przepis na wiosnę - gdy wszystko dookoła wybucha najpiękniejszymi odcieniami zieleni i sprawia, że chce się żyć. Wykorzystaj tę świeżość roślin i włącz je do codziennego menu. Wyjdzie ci to na zdrowie!

SKŁADNIKI

  • 400 g młodego szpinaku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ziemniak
  • łodyga selera naciowego
  • szczypta chili
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na łyżce oliwy podduś posiekaną cebulę i czosnek.
  • Gdy się zeszklą, dołóż pokrojony w drobną kostkę ziemniak i pokrojony w plastry seler. Duś razem ok. 4 minut.
  • Dołóż opłukany szpinak. Gdy zmięknie, wlej bulion i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją na krem i dopraw do smaku solą, pieprzem i chili.
Anna Olchowik