Krem selerowy z parmezanem: przepis na pożywną i aromatyczną zupę

Krem selerowy z parmezanem: przepis na pożywną i aromatyczną zupę

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Zupa krem z selera to bomba witaminowa - w dodatku niskokaloryczna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Seler korzeniowy wyróżnia się niską kalorycznością, a także dużą zawartością wielu składników odżywczych, m.in. witaminy C. Zupa krem z selera pozwala się zaś dobrze rozgrzać zimą, choć można ją przygotować przez cały rok. Sprawdź nasz przepis na krem selerowy z parmezanem i innymi warzywami korzeniowymi.

Składniki

  • duży seler

  • 2 cebule

  • 1 duża marchewka

  • pietruszka

  • ząbek czosnku

  • masło

  • oliwa

  • 2 kostki rosołu drobiowego

  • 50 ml śmietany

  • 2 kromki bułki

  • parmezan

  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa - seler, marchewkę i pietruszkę - pokroić w plastry, a cebulę i czosnek drobno posiekać.

  • Na maśle i oliwie zeszklić czosnek i cebulę. Dodać pokrojony seler, marchew i pietruszkę. Całość smażyć na średnim ogniu przez maks. 10 minut. Do warzyw dodać kostki rosołowe i wlać 1,5 l wody. Wszystkie składniki gotować przez 25-30 minut.

  • Po ugotowaniu zupę ostudzić i zmiksować na gładki krem. Do kremu dodać drobno starty parmezan - najlepiej połowę sera, resztę można wykorzystać do posypania zupy przed podaniem. Wymieszać, dodać śmietanę i podgrzać. Całość doprawić solą i pieprzem.

  • Przygotowanie grzanek: bułki pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Serwować z zupą.

Ocena: 0