Kartoflanka z kapustą włoską i porami: przepis na odżywczą zupę

2021-03-29
kartoflanka z kapustą włoską i porami
Autor: Shutterstock Kartoflanka z kapustą włoską i porami podana na dwa sposoby
łatwy
30 min
4

Kartoflanka z kapustą włoską i porami to szybki przepis na odżywczą zupę. Przygotowanie zajmuje tylko tyle czasu, ile potrzeba na pokrojenie i warzy i ich ugotowanie. Zupę można podać z kawałkami warzyw lub zmiksować na gładki krem. Zachęcamy was do wypróbowania tego sprytnego przepis na obłędnie pyszną zupę! 

Dlaczego używamy masła i oleju?

Masło nadaje każdej potrawie subtelności. Jednak szybko się pali, ponieważ tłuszcze mleczne są nietrwałe. Szefowie kuchni stosują sprytny trik. Dodają tyle samo lub nieco mniej oleju roślinnego, który ma wyższą temperaturę dymienia. Razem oba tłuszcze idealnie się uzupełniają. Olej nie dopuszcza by masło się paliło, a masło zachowuje swoje walory smakowe. 

Włoska kapusta - wczoraj modna, dziś niedoceniana

Włoska kapusta to wynik pracy ogrodników. Pierwsze uprawy pojawiły się w XVII w północnych Włoszech. Dziś włoska kapusta obchodzi swój jubileusz - 300 lat dla przyjemności człowieka. To jesienna odmiana kapusty, która dostępna jest przez cały rok, ponieważ doskonale znosi przechowywanie. Regularne jedzenie włoskiej kapusty poprawia prace mózgu i przeciwdziała chorobom nowotworowym. Więcej o właściwościach kapusty włoskiej dowiecie się z naszego artykułu: Kapusta włoska - właściwości odżywcze, wartość użytkowa

Por - bogactwo smaku i wartości odżywczych

Por to nie tylko chlorofil, witamin C i błonnik. To wartościowe źródło rzadkiego pierwiastka - żelaza. Porcja 100 g pora dostarcza więcej żelaza niż buraki i tyle samo co botwina. Warto częściej sięgać po to pełne smaku warzywo, które każdą zupę zamieni w balsam dla ciała i duszy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 ziemniaki
  • 1/4 większej lub 1/2 mniejszej główki kapusty włoskiej
  • 2 małe pory lub spory kawałek dużego pora
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować na cienkie paseczki. Pora pokroić na krążki lub na kawałki. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej z masłem. Dodać pora i smażyć 1 minutę.
  • Dodać kapustę i ziemniaki, smażyć jeszcze 2-4 minut.
  • Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zajmie to około 12 minut. 
  • Zupę można podać w tej postaci z grzankami z pełnoziarnistego chleba lub zmiksować na krem. 
  •