Fantastyczna zupa pomidorowa z fasolą i makaronem: sycące danie kuchni włoskiej

Fantastyczna zupa pomidorowa z fasolą i makaronem: sycące danie kuchni włoskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca zupa pomidorowa z fasolą i makaronem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem to wynalazek włoskich matek. Ta zdrowa zupa jest niezwykle pożywna. A do tego pyszna. Tajemnica smaku tej zupy to dodany do niej kawałek obeschniętej skórki z parmezanu. Jeśli nie macie takiej parmezanowej reszteczki, to po prostu dodajcie 2 łyżki startego. 

Składniki

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę

  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę

  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 2 listki laurowe

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 1 puszka fasoli białej, odcedzonej

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 1 kawałek skórki od parmezanu

  • 150 g suchego makaronu, np. kolanek

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną cebulę, marchew i selera. Smażyć 3-5 minut.

  • Dodać czosnek, listki laurowe i pomidory krojone z puszki.

  • Wlać bulion i dodać odcedzoną fasolkę.

  • Dodać suszony tymianek, bazylię i cząber oraz skórkę od parmezanu.

  • Dusić wszystko do chwili, gdy parmezan się całkowicie rozpuści.

  • Dodać makaron i gotować, aż będzie miękki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5