Fantastyczna zupa pomidorowa z fasolą i makaronem: sycące danie kuchni włoskiej

Fantastyczna zupa pomidorowa z fasolą i makaronem: sycące danie kuchni włoskiej
Autor: Shutterstock Sycąca zupa pomidorowa z fasolą i makaronem
łatwy
30 min
4

Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem to wynalazek włoskich matek. Ta zdrowa zupa jest niezwykle pożywna. A do tego pyszna. Tajemnica smaku tej zupy to dodany do niej kawałek obeschniętej skórki z parmezanu. Jeśli nie macie takiej parmezanowej reszteczki, to po prostu dodajcie 2 łyżki startego. 

Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 listki laurowe
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka fasoli białej, odcedzonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 kawałek skórki od parmezanu
  • 150 g suchego makaronu, np. kolanek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną cebulę, marchew i selera. Smażyć 3-5 minut.
  • Dodać czosnek, listki laurowe i pomidory krojone z puszki.
  • Wlać bulion i dodać odcedzoną fasolkę.
  • Dodać suszony tymianek, bazylię i cząber oraz skórkę od parmezanu.
  • Dusić wszystko do chwili, gdy parmezan się całkowicie rozpuści.
  • Dodać makaron i gotować, aż będzie miękki.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej