Esencjonalna zupa niebecz z kiszoną kapustą: specjalność kuchni lubuskiej

Esencjonalna zupa niebecz z kiszoną kapustą: specjalność kuchni lubuskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa niebecz to specjalność kuchni lubelskiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa niebecz to specjalność kuchni lubuskiej. Aromatyczna i esencjonalna dzięki  dodatkowi  kiełbasy, grzybów suszonych i  przypraw. Podawana jest  z ugotowaną z przyprawami  kapustą kiszoną. Oryginalna i pyszna, w sam raz na obiad!

Składniki

  • Zupa:

  • 2 kg kości,

  • 0,7 kg kiełbasy, np. śląskiej,

  • seler,

  • 2 pory,

  • 4 pietruszki (korzeń),

  • 2 marchewki,

  • 2 kg ziemniaków,

  • 0,2 kg grzybów suszonych,

  • sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.

  • Kapusta:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej,

  • liść laurowy, kminek, ziele angielskie, sól, pieprz czarny mielony,

  • smalec

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z kości i włoszczyzny pokrojonej na kawałki ugotować na wolnym ogniu wywar doprawiony solą, liściem laurowym i zielem angielskim.

  • Grzyby opłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dość cienkie plastry.

  • Grzyby i ziemniaki ugotować w przecedzonym wywarze dodając pod koniec gotowania majeranek i pokrojoną w plasterki kiełbasę.

  • Kiszoną kapustę zalać w garnku wodą sięgającą powierzchni kapusty, dodać łyżeczkę soli i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i kminku.

  • Gdy będzie miękka odcedzić, dodać smalec, pieprz, sól i kilka minut dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

  • Zupę podać na głębokim talerzu z dodatkiem kapusty.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0