Delikatna jarzynowa z groszkiem - przepis na zupę dla małych dzieci, niemowląt i seniorów

Delikatna jarzynowa z groszkiem - przepis na zupę dla małych dzieci, niemowląt i seniorów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatna jarzynowa z groszkiem - przepis na zupę dla małych dzieci, niemowląt i seniorów

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy przepis na delikatną, bezmleczną zupę dla małych dzieci i niemowląt. Można ją podawać także seniorom. Zupę koperkową z groszkiem mogą jadać dzieci, które ukończyły szósty miesiąc życia, można ją zmiksować w blenderze, uzyskując efekt papki. Porcje dla dużych dzieci można lekko doprawić solą bezpośrednio na talerzu, jednak niemowlęta jak najdłużej nie powinny znać jej smaku. 

Składniki

  • 100 g udźca z indyka bez kości

  • 2 marchewki

  • 2 ziemniaki

  • pół pietruszki

  • pęczek koperku

  • pół szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso wypłucz i ugotuj w niewielkim garnku.

  • Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę pokrój, wrzuć do osobnego garnka i zalej litrem wody. Zupę gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Po tym czasie dodaj groszek, oliwę i posiekany koperek.

  • Całość wymieszaj i gotuj przez kolejne kilkanaście minut i zestaw z palnika. Zarówno mięso, jak i warzywa rozdrobnij odpowiednio do wieku i umiejętności żucia dziecka,