Aromatyczna zupa z ziół - kremowy zastrzyk smaku
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Aromatyczna zupa z ziół to świetny pomysł na zagospodarowanie nadmiaru zieleniny, którą czasem miewamy. W zależności od tego jakie zioła dodamy do zupy, zmieni się jej smak. Warto nasz przepis potraktować jako inspirację i samodzielnie eksperymentować
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 litr wody
- 1 sałata
- 3 duże ziemniaki
- 10 dag szczawiu
- 3 łyżki szczypiorku
- 4 łyżki trybuli - można zmienić na natkę pietruszki
- 2 łyżki estragonu
- 2 łyżki lubczyku
- 8 dag masła
- ewentualnie 3 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i sałatę umyć, obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę.
- W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać masło, dusić na nim pokrojoną sałatę i posiekane zioła. Dodać ziemniaki, dobrze wymieszać.
- Zalać gorącą wodą, posolić, dodać pieprz, gotować 25 minut na wolnym ogniu.
- Całość rozdrobnić mikserem, ponownie podgrzać.
- Ewentualnie doprawić i dodać śmietanę.