Aromatyczna zupa z pieczonych lub grillowanych pomidorów: pomidorówka jakich mało!

Aromatyczna zupa z pieczonych lub grillowanych pomidorów: pomidorówka jakich mało!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pomidorówka z grillowanych lub pieczonych pomidorów smakuje wybornie z grzankami z serem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aromatyczna zupa z pieczonych  lub grillowanych pomidorów to hit letnich  obiadów. Gdy mamy pod ręką rozgrzanego grilla warto opiec na nim pomidory - zyskają na smaku i aromacie. Gdy nie dysponujemy grillem, możemy  opiec dojrzałe pomidory  w piekarniku - skondensujemy w ten sposób ich smak. A potem przygotujmy z nich  aromatyczną zupę, idealnie smakującą z grzankami. Po prostu  pycha i samo zdrowie!

Składniki

  • 4 łyżki masła

  • 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1,5 kg pieczonych lub grillowanych pomidorów

  • 4 szklanki bulionu warzywnego

  • 2 gałązki świeżego tymianku

  • 1 liść laurowy

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku o grubym dnie roztop masło. Dodaj cebulę i smaż przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie i lekko zrumieni. Dodaj sól i pieprz.

  • Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj z cebulą. Gotuj 2 minuty, ciągle mieszając, aż pasta pomidorowa stanie się ciemniejsza.

  • Dodaj pieczone lub grillowane pomidory, bulion, tymianek, liść laurowy i cukier. Doprowadź do wrzenia; dodaj więcej soli i pieprzu do smaku.

  • Gotuj na wolnym ogniu od 35 do 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż smaki się połączą, a zupa nieco zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj zahartowaną wcześniej śmietanę.

  • Usuń tymianek i liść laurowy. Zblenduj zupę zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Podawaj z grillowanymi grzankami z serem, pokrojonymi w trójkąty, aby łatwiej je było moczyć w zupie.

Ocena: 5