Aromatyczna zupa marchewkowa z imbirem i sokiem pomarańczowym [przepis]

Aromatyczna zupa marchewkowa z imbirem i sokiem pomarańczowym [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa marchewkowa - idealna i latem, i zimą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Marchewki smakują znakomicie zarówno na surowo, jak i w różnorodnych daniach - od obiadowych po desery. A z czym je łączyć? Kluczem może być kolor. Lekka, aromatyczna zupa marchewkowa z dodatkiem pomarańczy i wyrazistych przypraw szybko zdobędzie podniebienia domowników. Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • 3/4 kg marchwi

  • cebula

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty

  • strączek chili

  • 1 i 1/2 bulionu warzywnego

  • sok z 2 pomarańczy

  • skórka otarta z 1 pomarańczy

  • starty kawałek imbiru wielkości kciuka

  • jogurt

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchew i cebulę pokroić w grube plastry. Razem z pokrojonym chili (bez pestek, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych smaków) obsmażyć na oliwie.

  • Dodać miętę, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować.

  • Dodać skórkę, sok i imbir, zagotować. Podawać z kleksem jogurtu i listkiem mięty.

Ocena: 1