Aksamitny krem z buraków z imbirem: przepis na zdrowie [WIDEO]

Aksamitny krem z buraków z imbirem: przepis na zdrowie [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krem z buraków z dodatkiem imbiru rozgrzewa i wzmacnia odporność, pomaga też w dolegliwościach żołądkowych

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bogate w składniki odżywcze buraki plus rozgrzewający, wzmacniający odporność imbir - taki duet jest wręcz wymarzony na jesień i zimę. Podajemy przepis na pyszny, aksamitny krem z buraków z imbirem.

Składniki

  • 7 małych buraków
  • 3/4 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2–3 łyżki świeżego tartego imbiru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • mielona kolendra
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki ugotuj w skórce z dodatkiem połowy soku z cytryny, następnie obierz je ze skóry, pokrój, wrzuć do gorącego bulionu, dodaj utarty imbir i 2 łyżki soku z cytryny.

  • Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolej trochę przegotowanej wody.

  • Dopraw do smaku solą, pieprzem, kolendrą i cukrem.

  • Śmietanę wymieszaj z 1/2 szklanki ochłodzonej zupy, następnie przelej do pozostałej części zupy i ponownie wymieszaj.

  • Podawaj z grzankami z pieczywa razowego albo z kminkowymi paluszkami z ciasta francuskiego.

ZOBACZ TAKŻE WIDEO z innym pomysłem na krem z buraków: