Aksamitna zupa z topinamburu i mleczka kokosowego - rewelacja!

2021-03-29
Aksamitna zupa z topinamburu i mleczka kokosowego - rewelacja!
Autor: Shutterstock Rewelacyjna zupa z topinamburu  i mleczka kokosowego  smakuje nie tylko wegetarianom.
łatwy
45 min
4

Aksamitna zupa krem z topinamburu i mleczka kokosowego to  idealny sposób na wykorzystanie pysznego słonecznika bulwiastego. Mleczko kokosowe, czosnek  cebula i  chili dodają smaku i egzotycznego aromatu tej sycącej warzywnej  zupie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Lunch w słoiku. Zdrowe dania do pracy. SPRAWDŹ!

SKŁADNIKI

  • 50 dag  topinamburu
  • 20 dag  cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki oleju  (najlepszy będzie olej z orzechów)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • mielona papryczka chili
  • garść łuskanego słonecznika lub dowolnych orzechów
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać i  pokroić w dorbną kostkę.
  • Topinambur obrać i pokroić w półplasterki.
  • W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek i cebulę z dodatkiem cukru i soli. Dołożyć topinambur. Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty, mieszając.
  • Wlać 500 ml  gorącej wody, dodać rozmaryn, gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • Wlać mleczko kokosowe, zupę dokładnie zmiksować. Zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chili.
  • Podawać z uprażonymi ziarnami słonecznika lub rozdrobnionymi, uprażonymi orzechami.