Sałatka z marynowanych patisonów i rukoli

Sałatka z marynowanych patisonów i rukoli

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Patisony wyróżniają się wyjątkowo pociesznym kształtem - przypominają spodki kosmiczne z filmów SF

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Patison przyciąga wzrok swoim kształtem. Ten południowoamerykański kuzyn dyni jest pożywnym i smacznym warzywem. Jego delikatny miąższ bogaty jest w witaminę C, B1, B2, a także wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. Poza tym owoce patisona nie kumulują metali ciężkich, są lekkostrawne i regulują przemianę materii. Wypróbuj przepis na sałatkę z marynowanych patisonów z rukolą. Rukola jest bogata w cenne składniki odżywcze - zawiera witaminę C i olejki eteryczne. Dzięki niej sałatka będzie bogata w antyoksydanty.

Składniki

  • 100 g  rukoli

  • ½ słoika konserwowych patisonów (marynowanych w occie)

  • ½ słoika papryki konserwowej

  • 100 g sera feta

  • Kilka łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rukolę myjemy i suszymy.

  • Patisony kroimy w talarki o grubości 2-3 mm, ser feta i paprykę w grubą kostkę. 

  • W salaterce układamy rukolę, następnie ser feta, patisony i oliwkę.

  • Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.