Przepis na gulasz z warzywami: idealny na jesień

2017-08-03 15:43

Jesień to czas, w którym można się cieszyć dobrodziejstwem warzyw. Dojrzałe pomidory, papryki, bakłażany, pory, brokuły – jest w czym wybierać! Jakie warzywa są najsmaczniejsze? Radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Jakie warzywa jeść we wrześniu? Przepis na gulasz z warzywami
Autor: mat. prasowe Knorr Gulasz z fasolką szparagową i innymi warzywami pozwala w pełni wykorzystać smak wrześniowych rarytasów

Spis treści

  1. Papryka
  2. Fasolka szparagowa
  3. Cukinia
  4. Inne pyszne warzywa
  5. Gulasz z fasolką szparagową i warzywami: przepis

Papryka

Największą popularnością cieszy się na Węgrzech i w Meksyku. W Europie znana jest od XV wieku, jednak przez długi czas była wyłącznie rośliną ozdobną. Istniały nawet teorie, że jest trujące.

Połowa września zaś to czas, kiedy papryka jest najpyszniejsza i najbardziej wartościowa. Wyróżnia się np. dużą zawartością witaminy C, a swoich cennych właściwości nie traci podczas duszenia czy gotowania.

"Wyjątkowość papryki – polegająca na dużym zróżnicowaniu smakowym oraz kolorystycznym, sprawia, że na jej bazie przygotować możemy wiele smacznych i oryginalnych potraw. Papryka różni się też poziomem odczuwalnej ostrości, dlatego z jej dodatkiem przyrządzić możemy dania zarówno bardziej pikantne, jak i zdecydowanie łagodne. Możemy ją faszerować, dusić, dodawać do sosów, zup czy gulaszów. Bez papryki nie obyłoby się również klasyczne leczo" – mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Fasolka szparagowa

Do Europy przywieźli ją hiszpańscy żeglarze w XV i XVI wieku. Żółta fasolka szparagowa jest delikatna w smaku, a zielona – bardziej wyrazista. Fasolka szparagowa zawiera sporo potasu, witamin, kwasu foliowego czy błonnika pokarmowego. Zawsze świetnie smakuje z bułką tartą, ale warto nieco poeksperymentować i odkryć także inne receptury. "Fasolka szparagowa to warzywo, które równie dobrze sprawdzi się jako podstawa dań głównych, ale także jako dodatek, np. do sałatek. W sezonie można ją spokojnie zamrozić i w okresie zimowym przygotowywać na jej bazie wiele doskonałych potraw" – tłumaczy Piotr Murawski.

Cukinia

Bardzo lubiana w Polsce – dodawana do zup, sałatek, sosów czy mięs. Nawet w polskim leczo przeważnie pojawia się także cukinia. To jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Najsmaczniejsza do kupienia jest latem i we wrześniu, kiedy jej ceny znacznie spadają. Warto więc jeść na świeżo oraz przygotowywać pyszne przetwory z cukinii na zimę. "Cukinia to warzywo, które do Polski przywędrowało z Włoch. Występuje w kilku wariantach, najpopularniejsza jest cukinia zielona. Znakomicie smakuje jako składnik wielu dań, takich jak ratatouille, leczo, zapiekanka czy gulasz. Ja uwielbiam przygotowywać z jej dodatkiem farfalle – wystarczy wykorzystać szynkę, kapary i żółty ser, by stworzyć naprawdę pyszne danie" – poleca Piotr Murawski.

Inne pyszne warzywa

Warto pamiętać także o innych smacznych wrześniowych warzywach, takich jak ziemniaki, bakłażany, buraki, brokuły czy kapusta.

Gulasz z fasolką szparagową i warzywami: przepis

500 g wołowiny gulaszowej

Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz

cebula

czerwona papryka

zielona papryka

2 marchewki

250 g fasolki szparagowej

1 łyżka natki pietruszki

3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie krok po kroku:

Pokrój składniki: mięso i cebulę w kostkę, papryki – z wykrojonymi gniazdami nasiennymi – na kawałki, obrane marchewki w plastry, fasolkę – z odciętymi końcówkami – na połówki.

Podsmaż mięso na łyżce rozgrzanego oleju. Kiedy zmieni barwę na brązową – odłóż je na talerz.

Na 2 łyżkach oleju smaż warzywa na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Pamiętaj o ich starannym mieszaniu. Następnie wymieszaj 300 ml wody z Knorr naturalnie smaczne – Gulasz, które zapewni ładną barwę i dobry smak gotowej potrawy.

Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj mięso i duś całość pod przykryciem przez ok. 45 minut – do momentu zmiękczenia mięsa. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, dolej dodatkową ilość wody.

Gotowe danie podawaj na gorąco, udekorowane natką pietruszki.