Co zrobić z brukwi? Przepisy na puree i surówkę

Co zrobić z brukwi? Przepisy na puree i surówkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Z brukwi można przygotować np. pyszne puree i wyrazistą w smaku surówkę z chrzanem i jabłkami

Brukiew postrzegana jest często jako warzywo gorszej jakości. Warto to zmienić - jest bowiem smaczna, pożywna i przede wszystkim bardzo wartościowa. Podajemy dwa proste przepisy na brukiew - puree po norwesku oraz surówkę z brukwi.

Puree z brukwi po norwesku

Składniki:

  • 2 brukwie

  • 4 marchewki

  • 1 ziemniak

  • sól

  • masło

  • świeżo starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obrać, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Odstawić z ognia, dodać masło, startą gałkę muszkatołową i utrzeć blenderem na pulchną masę. Podawać jako dodatek do mięsa. Najlepiej smakuje z duszonymi żeberkami jagnięcymi (solone i suszone w specjalny sposób żeberka baranie to tradycyjne norweskie danie wigilijne) i pięknie wygląda, bo marchewka nadaje puree przyjemny kolor.

Surówka z brukwi - łatwy przepis

Składniki:

  • 30 dag brukwi

  • 2 jabłka

  • 2 łyżki startego chrzanu

  • szklanka śmietany lub majonezu

  • posiekana zielenina

  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Brukiew i jabłka zetrzeć, wymieszać z chrzanem i zieleniną. Połączyć ze śmietaną lub majonezem, doprawić do smaku cukrem i solą. Gotowe!

Ocena: 3,5