Co to są karczochy? Przepis na karczochy z sosem winegret

Co to są karczochy? Przepis na karczochy z sosem winegret

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karczochy są bardzo popularne m.in. w kuchni włoskiej

Karczoch to warzywo o zielono-filetowym kolorze wyglądem przypominające szyszkę lub pączek kwiatu. Część jadalną stanowią pąki kwiatu przed rozkwitnięciem. Młode karczochy po ugotowaniu można jeść w całości. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o karczochach i jak je przygotować.

Karczochy możemy przygotowywać na różne sposoby: smażyć, gotować, nadziewać i marynować. Kupując karczochy, pamiętajmy, żeby wybierać te zwarte, pękate i bez brązowych przebarwień. Łodyżka powinna być jasnozielona i niewysuszona. Po kupieniu należy je przechowywać nie dłużej niż tydzień - najlepiej nieumyte w lodówce (np. w plastikowym pojemniku).

Jak obrać i przygotować karczochy?

Przed przystąpieniem do obierania karczochów przygotujmy rękawiczki, bo warzywa te barwią skórę na czarno i mogą poranić dłonie. Kwiatostany należy umyć i oberwać twarde liście. Następnie odcinamy łodyżkę u nasady karczocha.

Ostre końcówki ścinamy na 1/3 wysokości, najlepiej nożyczkami. W przypadku bardzo twardych liści należy je obrać, pozostawiając środek (pokryty włoskami). Aby odcięta część nie sczerniała, warto ją posmarować sokiem z cytryny. Należy pamiętać, że karczochy trzeba gotować w garnkach stalowych lub emaliowanych. Gotowane w aluminiowych niestety sczernieją.

Przepis na karczochy z sosem winegret

  • 10 młodych karczochów

  • 1/3 szklanki oliwy

  • cytryna

  • sok z cytryny

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki musztardy

  • natka pietruszki

  • sól i pieprz

Umyte karczochy gotować przez około pół godziny w osolonej wodzie z pokrojoną na ćwiartki cytryną. Po ugotowaniu odcedzić i przekroić na ćwiartki.

Z musztardy, oliwy, soku z cytryną, czosnku i pietruszki przygotować sos winegret. Dodać sól i pieprz.

Przygotowane wcześniej karczochy przekładamy do miseczki i polewamy sosem.

Ocena: 0