Kokosowe kulki z twarożku: przepis na zdrowy deser + WIDEO

Kokosowe kulki z twarożku: przepis na zdrowy deser + WIDEO

Autor Zdjęcia: mat. pras. Wieluń

Kulki z twarożku można podawać zamiast lodów

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Twarożek, migdały, kokos i odrobina cytryny to idealny pomysł na deser dla dziecka i nie tylko. Podajemy przepis na pyszne kulki z twarożku obsypane wiórkami kokosowymi i mielonymi migdałami. Podawaj je mocno schłodzone, zaraz po wyjęciu z lodówki. 

Składniki

  • 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego

  • 200 g mielonych migdałów blanszowanych

  • 2 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia

  • 50 g cukru pudru (lub więcej, wg uznania) + do obtaczania

  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Twarożek połączyć z migdałami, wiórkami, cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce.

  • Pozostałe wiórki wsypać do osobnego naczynia. Dłońmi oprószonymi cukrem pudrem formować niewielkie kulki, obtaczać w wiórkach i odkładać na płaski talerz lub deseczkę wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli chcemy kulki zmrozić).

  • Podawać jak najszybciej, do tego momentu przechowywać w lodówce lub lekko zmrozić w zamrażarce.

Lubisz kokos i czekoladę, a twój deser niekoniecznie musi być zdrowy? ZOBACZ WIDEO z przepisem na kokosowe kulki w czekoladzie!