Truskawki w czekoladzie

2021-03-29
Anna Orłowska
truskawki-w-czekoladzie-slodkie-zapomnienie-przepis-na-deser.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Truskawki w czekoladzie to smaczny, a zarazem efektowny deser
łatwy
20 min
4

Truskawki zanurzone w czekoladzie kojarzą się z romantyczną przekąską dla dwojga, ale równie dobrze można je przygotować na rodzinny deser. Oto prosty przepis na truskawki w czekoladzie - ciemnej i białej. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg truskawek
  • Tabliczka ciemnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • Tabliczka białej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • Patyczki szaszłykowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tabliczki czekolady rozkruszamy i wrzucamy do dwóch garnuszków (oddzielnie białą i ciemną).
  • Do obu naczyń wlewamy po połowie mleka i stawiamy na bardzo małym ogniu. Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Odstawiamy garnuszki z palnika.
  • W tym czasie umyte owoce nadziewamy na szaszłykowe patyczki. Ogonki zostawiamy, bo ładnie wyglądają, a poza tym są jadalne.
  • Następnie zanurzamy truskawki w ciepłej czekoladzie i układamy na talerzu. Gdy czekolada zastygnie, można je zjeść.
Anna Orłowska