Wielkanocny tort - zajączek

Wielkanocny tort - zajączek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort w kształcie zajączka, sprawdzi się na wielkanocnym stole.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Jak zrobić smaczny i oryginalny tort wielkanocny w kształcie zajączka? Wymaga to nieco zachodu, ale naprawdę warto. Dzieci będą na pewno zachwycone. Dorośli również. bo tort jest bardzo smaczny.

Składniki

  • Biszkopt jasny:

  • 6 jajek

  • 3/4 szklanki mąki pszennej 

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

  • 1 szklanka cukru 

  • 2 łyżki wody 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  •  

  • Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek 

  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej 

  • 1 kopiata łyżka kakao 

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

  • 1 szklanka cukru 

  • 2 łyżki wody 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  •  

  • Karmelowa bita śmietana:

  • 100 g cukru 

  • 500 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

  •  

  • Budyń jabłkowy:

  • 2 jabłka 

  • 250 ml soku jabłkowego

  • 100g cukru 

  • sok z ½ cytryny 

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  •  

  • Krem z mascarpone:

  • 250g serka mascarpone 

  • 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% 

  • 100g migdałów w płatkach 

  • 1 łyżka masła 

  • 2 łyżki cukru

  •  

  • Dodatkowo:

  • ok. 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 

  • ok. 2 łyżek cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijaj, dodać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.

  • W miseczce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.

  • W międzyczasie dodaj wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach, miksować chwilę, tylko do połączenia składników).

  • Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.

  • Gotowe ciasto przełóż do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku.

  • W ten sam sposób przygotuj ciemny biszkopt.

  • Przygotuj karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizuj na patelni. W międzyczasie podgrzej mocno śmietanę. Śmietanę dodaj do karmelu i mieszaj tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie wstaw śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godz, a najlepiej na całą noc.

  • Przygotuj budyń jabłkowy. Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Odlej trochę soku jabłkowego i wymieszaj go z budyniem. W garnku wymieszaj cukier, resztę soku jabłkowego i sok z połowy cytryny. Zagotuj. Dodaj wymieszany z sokiem budyń i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstaw z palnika i dodaj jabłka.

  • Pierwszy krążek jasnego biszkoptu ułóż na desce. Gotowy budyń z jabłkami wyłóż na biszkopt. Pozostaw do ostygnięcia. Karmelową śmietanę ubij mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłóż na zimny budyń jabłkowy i przykryj drugim krążkiem biszkoptowym. Wyłóż resztę bitej śmietany i przykryj trzecim krążkiem.

  • Przygotuj krem z mascarpone. Masło roztop na patelni. Dodaj cukier i płatki migdałowe. Smaż na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się migdałów. Mascarpone i śmietanę zmiksuj razem na puszystą masę. Wmieszaj delikatnie zimne migdały.

  • Biszkopt przeznaczony na uszy i kokardę przetnij na dwie lub trzy części. (Uszy przecięłam na 3 części, a kokardę na pół). Biszkopt przełóż kremem z mascarpone.

  • 500 ml śmietany ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukru. Tort posmaruj bitą śmietaną. Udekoruj.

Ocena: 1